сряда , 20 март 2019 г.
Начало / Общество / Водещи български историци обсъждат идеи за атрактивността на крепостта „Кракра“ в Перник

Водещи български историци обсъждат идеи за атрактивността на крепостта „Кракра“ в Перник

krakra-krepost

Водещи български историци идват в Перник, за да обсъждат „Миналото, настоящето и бъдещето на крепостта „Кракра“. Дискусията ще се проведе на 14 март от 15.00 часа в конферентната зала на Двореца на културата.  В нея ще се включат преподаватели от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски. Сред тях са заместник-деканът доц. Георги Николов – специалист по средновековна българска история, проф. Тотко Стоянов – специалист по антична археология, гл.ас. Даниела Стоянова – специалист по археология. Сред историците ще бъдат  иперничаните проф. Надя Манолова – специалист по българско възраждане и доц. Александър Николов – специалист по средновековна история.

В обсъждането ще участва общинското ръководство на Перник, а специалисти от Регионалния исторически музей ще припомнят за проучванията на старинната крепост на Кракра Пернишки.

„В рамките на срещата ще разкажем за историята на твърдината, какво се е случило през античността, средновековието и възраждането. Ще обсъдим и състоянието й в този вид, както и идеи, които ще я направят атрактивен обект, за да бъде полезна“, сподели доц. Георги Николов.

Пернишката крепост е в списъка на паметниците на културата с категория „национално значение“. Тук са разкрити 700 м крепостни стени и основи на 30 антични и средновековни сгради, а две от седемте средновековни църкви са уникални. Най-ранната църква е от VI в. след Христа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *