понеделник , 17 декември 2018 г.
Начало / Бизнес / Внимание! Разпръскват ваксини за хищници, пазете домашните любимци

Внимание! Разпръскват ваксини за хищници, пазете домашните любимци

660_311d0e75f012a9b912b89ce841b69b99

Българската агенция по безопасност на храните започва кампания за ваксиниране на дивите животни за бяс. Това е втората ваксинация за 2017 година по въздух срещу бяс при дивите хищници.

Ваксинирането ще се осъществи чрез специални ваксинални примамки. Те представляват малко кубче със специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите примамка се отбелязва с помощта на GPS-система.

Ваксиналните примамки ще бъдат разпръснати на територията на областите: София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

За въздушната ваксинация десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха.

Действията ще започнат от летище Балчик, област Добрич и ще продължат от летище Ерден, област Монтана и Лесново, София област. Разпръскването на ваксините ще се извърши през следващите 20 дни, в зависимост от атмосферните условия.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ.

Източник:ПИК

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *