неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Бизнес / Внимание! Пазарът е залят от опасни фойерверки, ето как да ги познаете

Внимание! Пазарът е залят от опасни фойерверки, ето как да ги познаете

foyerverki
Опасни фойерверки, светлинни гирлянди и детски играчки масово се продават в търговската мрежа, установи проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Директорът на дирекция “Надзор на пазара” Мирослав Йотов обясни пред БНР, че при проверките на предлаганите на пазара продукти са открити и такива, които не съответстват на изискванията. Проверени са над 1270 продукта. От тях 457 са електрическите гирлянди, 368 – фойерверки и 166 играчки.

Йотов коментира, че около 1/3 от електрическите гирлянди не съответстват на изискванията, както и 1/6 от пиротехниката, а при играчките – повече от половината.

Мирослав Йотов отбеляза, че основно липсва маркировка за съответствие. По думите му това показва, че продуктите са преминали тестове за безопасност и отговарят на европейските норми и стандарти.

Много често срещано нарушение е липсата на инструкция или предупредителни текстове за правилно използване на един продукт.

При проверките са съставени констативни протоколи. Над 20 са издадените заповеди за незабавно спиране на над 60 продукта. Актовете за установяване на административно нарушение са над 50.

Освен за сертификат на качество на стоката, трябва да се обръща внимание още на това самите магазини да са лицензирани и търговците да са правоспособни./БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *