сряда , 20 март 2019 г.
Начало / Общество / Владика ще служи в Перник за Третия ден на Възкресение Христово 

Владика ще служи в Перник за Третия ден на Възкресение Христово 

%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bf

Архиерейска литургия ще има в Перник за третия ден на Възкресение Христово. Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, който от 29 март е викарий на Софийска епархия, ще оглави богослужението в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“.  Духовниците от храма и игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор ще съслужат на владиката. Епископ Поликарп ще бъде пръв помощник на Светейшия български патриарх Неофит, който според църковния устав е и Софийски митрополит. Такъв помощник патриах Неофит няма вече повече от една година, след като предишният викарий Браницкият епископ Григорий стана  врачански митрополит и това силно затрудняваше дейността на Софийскете света Митрополия.

Белоградчишки епископ Поликарп (в света Петър Трендафилов Петров) е добре познат в нашия край заради заслугите му по изграждането на Руенския манастир край дупнишкото село Скрино, което се смята за родно място на св. Иван Рилски. Като игумен на манастира за кратко време той беше събрал братство от около 30 човека – монаси и послушници.  Братството се занимава с ръкоделия, иконопис и много и различни дейности, украсяващи монашеския живот. В манастира младият игумен създава и първото Православно радио в България, както и манастирско издателство, което наброява над шестдесет издания, богословска литература, нотни пеенки, списания, детски книжки и икони. Манастирът се изгражда изцяло под ръководството на своя игумен Поликарп.  След напускането на манастир от о. Поликарп част от монасите са назначени и поемат ръководство на много изоставени и лишени от монашество манастири в Софийска епархия.

Епископ Поликарп е роден на 21 септември 1978 г. в Кюстендил.

Докато беше във Видинска епархия епископ Поликарп разви активна духовна дейност, който му спечели любовта на хората от Северозападна България. Въпреки голямата му заетост, той е отделял от ценното си време, за да идва за богослужения и Пернишкия край. Последно придружаваше патриарх Неофит на празника на Радомир на Димитровден.
Перник е първото населено място  извън столицата, където епископ Поликарп ще служи като софийски викарий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *