събота , 17 февруари 2018 г.
Начало / Общество / Винетките – стикери на абсурда. Вижте как държавата не мисли за хората

Винетките – стикери на абсурда. Вижте как държавата не мисли за хората

vinetki

Ако сте си купили винетка и сте я залепили на колата, но след това продадете возилото, новият собственик трябва да се изръси за нова, защото автомобилът вече е с друг регистрационен номер.

Ако пък имате винетка, която току-що сте си купили, но някой се натресе в колата ви и трябва да я бракувате, забравете, че ще можете да преместите стикера на друг автомобил. Нищо, че сте го ползвали само 2 дни например. В закона такъв казус няма.

Такъв е случаят с Борислав Янков от Перник – в стария му „Форд“, който струва не повече от 1000 лв., се забива голям джип. Колата е бракувана, а човекът, който е изминал само 20 км с новата си винетка, трябва да я изхвърли. Сиромах човек – кучета го яли. Вероятно за хората в парламента, които правят законите, сумата е смешна, но за Борислав си е цяло състояние. Да, с въвеждането на електронните винетки от догодина, този казус вероятно ще бъде решен, но дотогава трябва ли всички шофьори да стават заложници на нечия недомисленост?
Права
Като шофьори и граждани ние очакваме законите в тази държава да ни защитават правата, защото ние живеем според правилата. Т.е. ние сме изрядните в отношенията си с държавата. Тя обаче редовно ни черпи в замяна с една… студена вода. Покрай работата си съм присъствал на заседанията на парламентарната транспортна комисия, в която се обсъждат бъдещите промени в Закона за движение по пътищата. Направи ми впечатление, че народните представители, които дискутираха дали зимните гуми да са задължителни или не, бяха хора с високо самочувствие. Не бих казал, че обсъждаха, а по-скоро се нападаха един друг политически като представителите на различните партии. Постоянно се прекъсваха, хвалеха се кой разбира повече, кой е по-добър шофьор и откъде е успял да мине с джипа си с всесезонните гуми.
Опит
А истината е, че всичко по темата пътна безопасност отдавна е измислено и приложено в западните развити страни и то от истински, а не от псевдоспециалисти. Ние можем да си изберем откъде и какво да взаимстваме. И като казах западни развити страни, в Швейцария можете да си имате един регистрационен номер, който да слагате на два различни автомобила, които ползвате. Плаща се данък само за единия, защото са преценили хората, че човек не може да кара две коли едновременно. Страна с толкова висок стандарт все пак е измислила как да работи в полза на гражданите си, а не да ги сурвака за щяло и нещяло. А ние тук една винетка не можем да преместим, при това от кола, която не е бракувана по наша вина./ Телеграф

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *