сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Култура и образование / „Велики умове – библиотекари” представя пернишката библиотека

„Велики умове – библиотекари” представя пернишката библиотека

dvorec-na-kulturata

„Велики умове- библиотекари”- така е наречена виртуалната витрина на Регионалната библиотека „Св. Минков” по повод 11-ти май – професионалния празник на българския библиотекар. От презентацията могат да се научат интересни факти за това кои знаменити личности в света са работили като библиотекари. Сред най- любопитните имена са Джакомо Казанова, Луис Карол, Стивън Кинг, основателят на ФБР в САЩ Джон Едгар Хувър, братя Грим и много други.

Любопитните подробности за най-известните библиотекари са подредени хронологически и включват известни имена не само от световната, но и от българската история, сред които и патронът на пернишката библиотека – писателят Светослав Минков.
11 май е историческа дата в календара на българската култура. Постепенно той се е превърнал и в професионален празник на тези, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват-библиотекарите.

11 май първоначално е отреден от Българската православна църква за честване на славянските първоучители – братята Кирил и Методий. От 1851 г. той се отбелязва и като празник на българската просвета. С промяната на календара честването се премества на 24 май – Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост, а от 2006-а 11-тата дата от месец май остава за онези, които са отдали цялото си време на книгата.
От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са оцелели, защото винаги е имало личности, които да им служат с мисия за опазване и пренасяне на знанието във вечността, личности – пазители и разпространители на най-голямата сила за прогреса на човечеството. Библиотеките са многовековни институции, които модерните технологии не могат да изместят в периферията на живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *