Начало / Общество / ВАС отмени решението на ОбС Перник за високата такса смет, но запази план-сметката

ВАС отмени решението на ОбС Перник за високата такса смет, но запази план-сметката

smetosabirane

Върховният административен съд /ВАС/ отмени решението на Общинския съвет в Перник за високата такса смет. Така ВАС потвърди решението на Административния съд в Перник, но само в частта му за размера на таксата „Битови отпадъци”. През април 2016 г. пернишките магистрати изцяло отмениха решението на ОбС от 16 декември 2015 г., с което бе одобрена план-сметката за сметосъбиране и сметоизвозване за 2016 г. и бе определен по-висок размер на такса „Смет“.

ОбС обжалва решението на Административния съд, но ВАС определи оспорвания акт като незаконосъобразен и посочва, че при приемането на увеличението на такса битови отпадъци са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила.

Върховните магистрати констатират грубо нарушение на принципите на законност, публичност и прозрачност с недопустимата промяна на съдържанието на документа от страна на Общината. Вместо внесения по официален път проект, е разгледан инцидентно представен от кмета на Общината друг такъв с различни параметри от първоначално заложените, се чете в решението на ВАС.

Група граждани и две фирми обжалваха завишения размер на такса „Битови отпадъци” и бяха представлявани от адвокатите Анжела Асенова и Даниела Генадиева, припомниха от БСП.

ВАС обаче оставя в сила приетата от ОбС Перник план-сметка за 2016 г. за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване и прекратява производството по делото в тази част.

Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *