четвъртък , 26 април 2018 г.
Начало / Извън Перник / Ваденето на свидетелство за съдимост отпада до две седмици

Ваденето на свидетелство за съдимост отпада до две седмици

svidetelstvo-za-sadimost

До две седмици ще отпадне издаването на хартия на свидетелството за съдимост. Институциите, които изискват този документ, ще правят справки по служебен път от съдебните регистри. Новината за тази дълго отлагана мярка дойде след вчерашната среща на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев с кметове, държавни институции, браншови организации. На нея се обсъждаха мерки за намаляване на бюрокрацията и подобряване на обслужването на гражданите и фирмите.

Свидетелствата за съдимост годишно достигат 780 000, но в този случай министрите не са направили необходимите нормативни промени, за да може администрацията да използва електронните услуги. Според шефа на Агенцията за електронно управление Росен Желязков няма проблем всяка администрация да има достъп до регистъра, но за целта се налага това да бъде регламентирано в наредба.

Липсата на наредби е причина да няма реална връзка между кадастъра и имотния регистър. До две седмици проектите на наредбите да бъдат качени на сайтовете на правосъдното и регионалното министерство, заръча премиерът Бойко Борисов. Но така и не стана ясно дали общините ще престанат да искат скици само на хартия, въпреки че отдавна е въведена опцията за електронни скици.

Служебният обмен на данни между институциите и намаляването на тормоза върху гражданите с изискване на справки от тях е законово изискване от години. Според вицепремиера Томислав Дончев обаче има „консенсусна съпротива“ ведомствата да не ползват технологичната възможност за електронен обмен, защото ревниво пазят регистрите си и се чувстват силни, когато издават документи. „Ще задължим всички да престанат да искат справки от гражданите“, заяви Дончев. Освен това в законодателството услужливо са пропуснати санкции, ако някой продължава да иска информация, която съществува в публичните регистри.

Въпреки похарчените стотици милиони за електронно управление през последните години голяма част от регистрите на държавните институции продължават да не са свързани реално, стана ясно на срещата. 26 милиона човекочасове се губят всяка година за вадене на различни видове удостоверения. 80% от тях може да бъдат спестени, ако поне няколко базови регистъра на службите започнат да си обменят информация, посочи Росен Желязков, директор на Агенцията за електронно управление. За пример той даде Търговския регистър, кадастъра, регистрите на МВР и на ГРАО./ в. Сега/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *