понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Общество / Бюджетът за 2019 г. на община Перник катализира противоборства и контрасти

Бюджетът за 2019 г. на община Перник катализира противоборства и контрасти

Председателят на ОбС Иво Савов
Председателят на ОбС Иво Савов

Бюджетът на община Перник за 2019 г., както и всяка година, катализира противоборства и коренно различни становища сред общинските съветници. Въпреки категорично заявеното мнение от страна на опозицията от БСП, че основният финансов документ е неизпълним, защото е мечта и че е нереалстичен, мнозинството в ОбС го прие. Полемиката се водеше основно между БСП и ГЕРБ. Останалите слушаха и мълчаха.

Рамката на новия бюджет е в размер на 65 740 345 лв., от които 37 115 060 лв. са държавни приходи и 28 625 285 лв.- местни постъпления.

Vyara Cerovska

„Община Перник е сред общините в лошо финансово състояние и изпълняваща план за финансово оздравяване. Основната цел на проекта на бюджета за 2019 г. е финансово стабилизиране на местните приходи, намаляване на просрочените задължения,  недопускане на рискове и висока събираемост на собствените приходи“ы каза кметът Вяра Церовска.
През 2019 г. от бюджета на  Община Перник са определени 1 457 107 лв. за дофинансиране на държавно делегираните дейности.
Инвестиционната програма на Общината за 2019 г. е в размер на 49 512 017 лв.
Кметът обясни, че е получено писмо от Министерството на финансите, в което се посочва, че погасяването на безлихвения заем от 3 млн. лева, който Община Перник дължи на държавата, ще бъде взет от държавните трансфери. По думите на Церовска, след корекциите, направени от финансовото министерство философията и приоритетите в бюджета няма да се променят. Тя обясни, че в новия финансов документ са планирани 3 000 000 лв. за погасяването на безлихвения заем, така че в случая се освобождават собствени средства, с които Община Перник ще финансира дейностите, които е планирала да финансира с държавните трансфери. Бюджетът на Община Перник е съгласуван с Министерство на финансите, твърди Церовска.
Тя посочи, че изпълнението на оздравителната програма започна с 22 256 982 лв. просрочени задължения. В момента просрочените задължения са 9 824 790 лв. За 2-годишния период от изпълнението са погасили 12 432 192 лв., натрупани в предишни управления на Община Перник. „Достойно е да се отчете напредъкът, който Общината видимо показва, и е редно да се спре спекулацията, че Община Перник нарушава разпоредби на Закона“, заяви кметът.
Опозицията от БСП обаче здраво захапа кмета заради две писма от финансовия министър Горанов. В едното от тях се отказва отпускането на нов заем от 3 млн. лв., който Община Перник е поискала през през януари 2019 г.  Причината за отказа е неизплатен в срок държавен кредит от 2017 г. в размер на 7 200 000 лв., като Перник ще плаща и лихвите по него заради просрочването. Министерството вече е прихванало 4,2 млн. лева от борча. Остатъкът от дължимото ще бъде удържан от държавните трансфери за Община Перник, като 1 192 800 лв. от целевата субсидия за капиталовите разходи ще бъдат удържани още този месец.
Цитирайки Горанов, социалистите обявиха, че бюджетът е некачествен, с незаконосъобразни предвиждания и некоректни данни. Стъпваме на фалшива основа, твърдят те. От БСП подчертаха, че на община Перник й трябват инвеститори, в противен случай ще бъде зависима от държавата. И добавиха: Лъжем перничани.
От ГЕРБ оспориха твърдението за лъжата, като посочиха, че приходната част на бюджета за 2018 г. е изпълнена на 101%.
Милан Миланов от „Патриотично обединение“ призова колегите си да спрат да си мерят мускулите и да приключат с безпредметните прения. Дайте да търсим решение да си върнем тези 3 млн. лева, с които ни наказва финансовото министерсво, апелира той.
По време на гласуването мнозинството в ОбС не се съгласи да бъдат отпуснати 5 000 лв. повече на хората с увреждания, както и да бъдат заделени 300 000 лв. за лекуването на перничани в Профилакториума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *