неделя , 16 декември 2018 г.
Начало / Политика / БСП: Промените в НПК са чиста проба фашизъм, издигнат в ранг на държавна политика

БСП: Промените в НПК са чиста проба фашизъм, издигнат в ранг на държавна политика

48269380_1982217092082305_8842809832458158080_n

Областният съвет на БСП – Перник излезе с позиция до президента на Републиката по повод промените в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. Социалистите се обявяват срещу тези промени и в защита на конституционните права на гражданите. Те твърдят, че измененията в НПК са чиста проба фашизъм, издигнат в ранг на държавна политика от управляващите, които имат претенциите да работят за „европейското развитие на България”.  Аргументират се с факти: пълнолетни граждани да бъдат арестувани за 48 часа без да бъдат уведомявани близките им, а още по-фрапиращо деца да бъдат арестувани и  24 часа никой от родителите им да не бъде уведомен. С този акт се поражда опасност за натиск над политическите опоненти, неудобни и конкурентни бизнесмени,  както и за политически и икономически рекет, и корупция, посочват от БСП-Перник.

Вижте целия текст на позицията на социалистите:

ДО ПРЕЗИДЕНТА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

 

В ЗАЩИТА НА КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ

 

П О З И Ц И Я

на

Областен съвет на БСП – Перник

Областният съвет на БСП – Перник изразява своята категорична позиция срещу приетите промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/,  с които се дава възможност за така наречените „тайни” арести на български граждани. С тези промени се открива  възможността пълнолетни граждани да бъдат арестувани за 48 часа, без да бъдат уведомявани близките им.

Още по-фрапираща е възможността деца да бъдат арестувани и  24 часа никой от родителите им да не бъде уведомен. С този акт се поражда опасност за натиск над политическите опоненти, неудобни и конкурентни бизнесмени,  както и за политически и икономически рекет, и корупция.

За нас това е чиста проба фашизъм издигнат в ранг на държавна политика от управляващите, които имат претенциите да работят за „европейското развитие на България”.

Подобни законодателни действия напомнят и препращат към Закона за защита на държавата от времената на фашизма през 1924-1944г. И тогава властите са  ползвали тайните арести, а след това безследно изчезваха такива велики и достойни българи – антифашисти,  политици, интелектуалци и общественици като Гео Милев, Йосиф Хербст, Сергей Румянцев, Христо Ясенов, Ана Маймункова и хиляди други.

Приетите промени категорично противоречат на Конституцията на Република България.

Уважаеми г-н Президент, призоваваме Ви в рамките на Вашите правомощия да наложите вето на този недемократичен и срамен за европейска България законодателен акт.

ОблС на БСП – Перник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *