понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Политика / БСП поиска мерки срещу мръсния въздуха в Перник, министър Димов прехвърли топката към общината

БСП поиска мерки срещу мръсния въздуха в Перник, министър Димов прехвърли топката към общината

stanislav-vladimiriv
„111 442 101,58 лв. безвъзмездно ще даде МОСВ на общините Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община за „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“.

Перник, който е сред градовете с най-замърсен въздух в България, обаче липсва в този списък”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Станислав Владимиров. Той добави, че  в последните месеци неколкократно е отчетено завишаване на фините прахови частитици във въздуха в Перник и то с 5 и повече пъти над нормата, а това застрашава здравето на жителите на града и общината.

Владимиров каза още, че освен това, в общинската администрация в Перник има постъпили инвестиционни предложения за горене на  RDF отпадъци, което допълнително ще  замърси въздуха.  „Въпреки всички тези факти, не се вземат  никакви мерки за подобряване качеството на въздуха”, коментира още Владимиров.

Народният представител заяви, че липсва синхрон между местната администрация и министерството, въпреки че е безспорно, че вината е в кметският екип в Перник.

„Защо експертите ви не са направили така че общини като Перник, които имат нужда от средства, за да подобрят качеството на въздуха, да се възползват от тях?”, попита Владимиров. Той попита още – ще бъде ли включен Перник в списъка с градовете, които да получат средства за подобряване на качеството на атмосферния въздух?

Владимиров поиска също министерството да предприеме мерки за подобряването на качеството на въздуха в града.  Министър Димов прехвърли топката на общинската администрация в Перник, като обясни, че общината не е кандидатствала по процедурата и няма одобрена програма за качеството на атмосферния въздух. Министърът добави, че кметовете на градовете, в които е регистрирано замърсяване на въздуха, трябва да изготвят такава програма и добави, че в Перник такава тепърва се прави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *