събота , 24 август 2019 г.
Начало / Политика / БСП Перник сигнализира КОНПИ за конфликт на интереси и корупция в Община Перник /обновена/

БСП Перник сигнализира КОНПИ за конфликт на интереси и корупция в Община Перник /обновена/

img_20190722_130709

БСП Перник сигнализира КОНПИ за конфликт на интереси и корупция в Община Перник. Това обяви на пресконференция общинският лидер на социалистите Кирил Леонов. Съмненията на бесепарите отново вадят като главно действащо лице зам.-кмета по строителните дейности Владислав Караилиев. Той е в конфликт на интереси с управителя и собственик /на половината от дружествения капитал/ на фирма „Инфраконструкт“ ООД Иво Гаджов, който е негов първи братовчед, твърдят от БСП. През 2016 г. посочената фирма печели изпълнението на обществена поръчка с предмет „Проектиране на пътни съоръжения на територията на община Перник по две обособени позиции“. С това Общината възлага на фирмата на Гаджов проектиране на нови улици и на две кръгови кръстовища.

„Обществената поръчка е проведена в периода 14.04.2016 – 28.06.2016 г. В резултат са сключени два договора с „Инфраконструкт“ ООД – №92 и №94 от 28.06.2016 г. Видно от профила на купувача на Община Перник, документацията за участие в обществената поръчка е съгласувана от инж. Владослав Караилиев, посочи Кирил Леонов. – След изготвянето на възложените проекти пък, същите са били утвърдени от служители от ресора и пряко подчинени на зам.кмета Караилиев. Целият цикъл по обявяването, провеждането, възлагане изпълннието и приемането на нейното изпълнение се е развил под прекия институционален контрол на инж. Владислав Караилиев“.

От БСП настояват да се направи пълно разследване на Обшина Перник за това как се правят обществените поръчки. Имаме силни съмнения за задкулисия и договорки, подчерта Кирил Леонов. Нека КОНПИ отсъди истината, посочи той.

В края на месец април т.г. дълго коментиран бе случаят с конфликт на интереси, в който попаднаха Владислав Караилиев и същия Иво Гаджов с неговата фирма „Виа Интелего“ ООД. Компанията бе изпълнител на изграждането на моста над река Струма в Перник по проект по ОП „Региони в растеж“ на стойност 368 982 лв. с ДДС. Тогава от Антикорупционния фонд /АКФ/ обявиха, че Съгласно Закона за обществените поръчки, в процедури като тази в Перник не могат да участват дружества, управлявани от лица, свързани с възложителя. Същото ограничение е предвидено изрично и в документацията за участие в обществената поръчка. При подаване на офертата участникът е трябвало да подаде декларация, удостоверяваща липсата на такава свързаност, се сочи още в прессъобщението.

Същевременно Владислав Караилиев обяви, че не е част от този проект и предостави документи, от които е видно, че визираната от АКФ фирма е една от няколкото, посочени от зам.-кмета в декларацията му от 2014 г. на свързани с него лица.  Тя е публикувана и на сайта на общината.

От БСП коментираха, че новият случай в Перник е показателен  защо на ГЕРБ не им трябва държавна субсидия. „Обвързали са се батко и братко, направили са си стройна система“, смятат социалистите.

Ще продължим да вадим всяка седмица фрапиращи случаи и няма да спрем да се борим с порочните практики, подчертаха от БСП – Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *