неделя , 21 октомври 2018 г.
Начало / Политика / БСП Перник: Кметът Церовска незабавно да подаде оставка, управлението й е вредно за перничани

БСП Перник: Кметът Церовска незабавно да подаде оставка, управлението й е вредно за перничани

p1630721

Кметът на община Перник Вяра Церовска незабавно да подаде оставка, призовават от местната организация на БСП и апелират всеки жител на града, бизнеса и останалите опозиционни партии да ги подкрепят в това им искане. За две години това, което постигнаха кметът  и нейният екип е пагубно за гражданите. Това, което виждаме е „провал след провал“, заявиха социалистите на пресконференция, посветена на 2 г. от управлението на ГЕРБ в община Перник.

Те акцентираха върху корупционните практики в общината, като дадоха за пример скандала с детска градина „Пролет“ и признанието на кмета в национален ефир за договорки с председателя на групата съветници на ПП ГЕРБ. От БСП Перник обявиха управлението на ГЕРБ, като неморално, безпринципно и в постоянно нарушение на законите.

Агенцията за държавна финансова инспекция е констатирала нарушение в 25 обществени поръчки в община Перник. Последното такова нарушение е обвяването на обществена поръчка на 31.10.2017 г. за обществен превоз на пътници по автобусни линии от утвърдените Общинска, Областна и Републиканска транспортни схеми без решение на Общинския съвет, подчерта председателят на ОбС на БСП Кирил Леонов. И добави, че преди да бъде обявена тази процедура задължително трябва да има санкция на Общинския съвет.

Кметът Церовска и нейният екип са действали абсолютно в нарушение на закона, твърди той. Погазено е правното основание за това – разпоредбата на чл. 16в от Наредба №2 от 15.03.2002г. за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси и чл. 5 от Регламент 1370, както и предложените указания на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Най-малкото можеше да отворят гугъл и да видят, че даже в съседната на Перник, София, Общинският съвет възлага на кмета да проведе обществена поръчка, съгласно тези правила, коментира Леонов.

Това е управление без морал, без ценности и най-вече без да се мисли за подобряването на условията за живот на перничани. Вредно управление за всеки един жител, каза още Кирил Леонов.

Социалистите критикуваха 25-процентното увеличение на такса смет за гражданите, което според тях е без ефект и без подобряване на услугата. Припомниха драстичното увеличение на таксата за придобиване на гробно място – 5 пъти. И обобщиха: видимият резултат от това е, че гробищният парк прилича на блато.

Те акцентираха и върху увеличената цена на питейната вода, без това да се отразява на качеството на услугата. Твърдят, че извършеното саниране на жилищни блокове е некачествено, а сключените договори са със смущаващо високи цени и  с външни фирми без квалифицирани работници. Профилакториумът е на прага на фалит. Къде останаха обещанията, че неговата база ще се ползва за практикуване на уменията на бъдещи медицински сестри, които щяха да се обучават във филиал на Медицинската академия, разкрит в сградата на бившия техникум „Юрий Гагарин”? Много шум за нищо или фалшива новина беше това, питат социалистите.

Окончателно ликвидиран тролейбусен транспорт и редица изговорени лъжи в медиите, вместо това, активите на дружеството се разпродадоха за жълти стотинки, а работниците до ден днешен чакат неизплатените си заплати, каза председателят на Областния съвет на БСП Валентин Петков. Той добави още, че управляващите продължават да неглижират проблема с транспорта до София, пред който ежедневно са изправени хиляди перничани.

Десетки милиони левове са инвестирани за неработеща сепарираща инсталация на депото за твърди битови отпадъци. Същевременно се отделят по 2 млн. лева за съоръжение, което не работи, посочи председателят на групата общински съветници на „БСП и коалиция“ Петър Янков. И заостри вниманието към общинските търговски дружества, които умишлено се водят към фалит, вместо да се търсят начини и мерки за финансовото им стабилизиране.

В липса на адекватна реакция и пълно безразличие бяха обвинени общинарите и по темата с отровените кучета. Проблемът с бездомните кучета продължава да се неглижира и да се решава половинчато, и то само когато бе създадено силно обществено недоволство. Остава открит и въпросът къде потъват парите от общинския бюджет, предвидени за обезпаразитяване, кастриране и приютяване на четириногите, питат социалистите.

Общинският съветник Ерик Рангелов упрекна кмета в липса на визия за развитието на Перник и платформа за управление. В политиката на ГЕРБ няма никакъв смисъл за бъдещето на града, каза още той. И добави, че за последните 2 години в общината няма никакви признаци да се работи сериозно за привличане на инвеститори, дори напротив, за тези 2 години тук не е влязъл нито лев и едва ли това ще се случи в идните 2 години.

Социалистите питат защо прекъсна провеждането на лятната археологическа експедиция „Кракра Пернишки“.  Затова пък за втора поредна година празникът на светеца Иван Рилски се превръща в празник на балканската скара със суджуци, кебапчета и сръбска музика, припомниха те.

В оценката си за двугодишното управление на ГЕРБ, сме категорични, че община Перник се управлява в нарушение на законите на Република България, абсолютно безхаберно, в условията на провал във всяка една секторна политика, обявиха в заключение от БСП Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *