сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Политика / БСП отбелязва Международния ден на политзатворника, концлагериста и пострадалите от фашизма и войните в област Перник

БСП отбелязва Международния ден на политзатворника, концлагериста и пострадалите от фашизма и войните в област Перник

11-april

ОблС на БСП – Перник, заедно с общинските съвети на партията и Българският антифашистки съюз, ще отбележат Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войните. В 17.30 часа в Перник ще бъдат положени цветя на паметниците на антифашистите и политическите затворници. По-рано през деня социалистите от Радомир, Брезник и Трън ще положат цветя на паметни плочи и паметници на политзатворници и пострадали от фашизма.

Международният ден на бившите политзатворници, концлагеристти и пострадалите от фашизма и войните е обявен от Международната федерация на борците от съпротивата и пострадалите от фашизма /ФИР/ и е утвърден с решение на ООН.

Така се отбелязва въстанието на концлагеристите от Бухенвалд, подготвяно дълго от съветските военнопленници. На 11 април 1945 г. са нападнати стражевите кули, вътрешната и външна охрана на лагера, обречените на смърт, въстанали концлагеристи излизат извън телените мрежи и вдигат червено знаме над административната сграда на лагера. Войниците и офицерите от СС са обърнати в бягство. Въстанието спасява затворниците от сигурна смърт, защото само ден преди това нацистите взимат решение да унищожат всички концлагеристи. Два дни по-късно 3-та дивизия на американските войски, напредваща в Тюрингия, достига Бухенвалд.

В годините на Втората световна война в лагерите на смъртта са натъпкани над 18 милиона, повечето „за нищо невиновни, освен защото са се родили хора“. Над 12 милиона от тях не оживяват. На територията на Германия и окупираните страни действат стотици лагери, а Бухенвалд е само брънка от веригата хитлеристки концентрационни лагери, оковала Европа. Имена като имена, но звучат зловещо – Аушвиц 1, Треблинка, Заксенхаузен, Терезин, Маутхаузен, Аушвиц – Биркенау, Флосенбург, Собобор, Белциг, Нойенгам, Майденек-Люблин… Фабрики за смърт. Това са места на ужасни престъпления. Хората са били изгаряни в пещите на крематориумите, задушавани в газови камери, измъчвани, принудени да гладуват и да се трудят до пълно изнемогване. С тях са извършвани ужасяващи медицински експерименти. По признание на самите есесовци, продължителността на живота на един концлагерист е по-малко от година, но трудът му се равнява на почти хиляда и петстотин райхсмарки чиста печалба.

„Ето защо на този ден – 11 април, заедно с прогресивните хора по света, социалистите от област Перник, почитаме паметта на милионите невинни хора, избити зад бодливата тел на нацистките концентрационни лагери, на тези, които понесоха неописуемите ужаси на нацисткия плен, на намерилите смъртта си във фабриките на смъртта“, заявяват от местната червена централа.

И допълват: Паметта на народите не бива да позволява да се забравя тази трагедия. На 11 април отдаваме почит и се прекланяме пред героизма, пред силата и мъжеството на всички борци против фашизма и нацизма, варварството на 20 век, белязано от 50 милиона загинали в годините на Втората световна война.
Нека споменът за тях не угасва и мир на душите им.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *