понеделник , 22 април 2019 г.
Начало / Политика / БСП: Бюджетът на община Перник за 2019 г. е лъжовен, пожелателен и неизпълним

БСП: Бюджетът на община Перник за 2019 г. е лъжовен, пожелателен и неизпълним

savetnici-bsp

Бюджетът на община Перник за 2019 г. лъже перничани, пожелателен е и неизпълним. Поетите от управата ангажименти няма да бъдат изпълнени, защото Министерството на финансите  ще удържи 3 млн. лева на Общината. За да спасим Перник, са нужни инвеститори, в противен случай тя ще си останем зависими от държавата, обяви на пресконференция общинският съветник от БСП и председател на ОбС на столетницата Кирил Леонов.

Перник е обречен на мизерия, допълни Ралица Андреева, която обясни, че в писмото си до кмета финансовият министър Владислав Горанов посочва, че нов заем на Община Перник няма да бъде отпуснат, а освен това, заради просрочването на друг, Перник ще плаща и лихви. Досегашният кредит пък става предсрочно изискуем, което ще бъде допълнителна тежест, заяви още Андреева. Средствата в разходната част на бюджета са разчетени с тези 3 млн. лв. и това ще ни вкара в нова дългова спирала, смята тя. Според нея, приходната част в основния финансов документ е заложена нереалистично . И добави, че и според министър Горанов предвижданията за увеличаване на разходите през 2019 г. са незаконосъобразни.

Мнозинството не пожела да чуе нищо от предложенията на опзицията, заяви Ралица Андреева и изрази съмненията си, че в края на 2019 г. Община Перник ще бъде в много по-тежка финансова криза от тази в момента. Днес срещнахме високомерие и чухме твърдения, че бюджетът е прекрасен, посочи тя.

Несериозно звучат оправданията на кметския екип с предишни управления – ГЕРБ управлява вече 5-та година, каза председателят на групата съветници от БСП Петър Янков.

Управата ни лъже, каза Валентин Петков и се аргументира с факта, че и в миналия, и в този бюджет са заложени за изграждане едни и същи обекти, като рехабилитацията на ул. „Благой Гебрев“ и строителството на двете кръгови кръстовища на Пашов и при Ладовица. Не е ясно как ще бъдат финансирани те, добави Петков. Той припомни екзотичната идея, лансирана преди време, че Общината може да взима кредити, които после щели да й бъдат опростени.

Ерик Рангелов заяви, че писмото на финансовото министерство е изготвено въз основа на професионален и сериозен анализ на новия бюджет на Перник. Според него това говори, че основният финансов документ на общината е несъстоятелен и незаконосъобразен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *