Начало / Извън Перник / Бръмбари изпушват в ушите на зрелостници

Бръмбари изпушват в ушите на зрелостници

сн. monitor.bg
сн. monitor.bg

Слушалки тип „бръмбари“ изпушват в ушите на зрелостниците при продължителна употреба. За това предупредиха продавачи на този вид шпионска техника, станала много популярна сред ученици и студенти по време матури, изпити и олимпиади. Проверка на „Монитор“ показа, че устройствата не са предназначени за голямо натоварване, а от продължително използване кабелите и батериите се нагряват.

Всяка година кандидат-студентите измислят все по-нови начини, за да минат между капките и да си спестят ученето на 94 произведения от 15 различни автори. Не всеки обаче си дава сметка, че джаджите за преписване крият опасност. Един от най-разпространените начини за нелегално написване на отговора на въпросите е използването на слушалки тип „бръмбар“, които включват слушалка и микрофон, работещи с блутут връзка, чрез която се достига до верните отговори. Повечето от този вид продукти са с по 2 години гаранция, а в заглавията на офертите може да се види и че са незаглушими. Това, за което почти никой „търговец“ в онлайн пространството не предупреждава, е, че от нагряване устройството може да започне да пуши, а поради нискокачествените спойки кабелът да прекъсне.

Цената за една такава джаджа варира между 20 и 120 лв. като наемът може да струва 50 лв.

По-остаряла практика е използването на два телефона. Обикновено по-старият модел се оставя при квестора, а смартфонът се крие под дрехите или вътрешните джобове. В телефона може да има готовите отговори на матурата или някой, който следи какво се е паднало, да пише пълни абзаци за кандидат-студента по време на последния модул.

По-старомодните методи включват правене на пищови в тоалетните. Те могат да бъдат залепени или прибрани в дрехите, а по-хитрите пишат директно върху свои материали като гумички и несесери. Някои дори крият в лепенки за рани. От ученическите сайтове препоръчват в никакъв случай да не се споделя как ще преписваш, дори с приятели, защото шансовете да те хванат се увеличават.

Освен с помощта на различни джаджи и начини на преписване зрелостниците ще се борят да положат успешно матурите си следващата седмица с чатове за „сериозни хора“ по български език и литература, математика, география, биология от матурата. Събрани на едно място на 21 и 23 май, гимназистите ще могат да си помагат за верните отговори, ако успеят да промъкнат втори телефон със себе си в тоалетната. В дните преди изпитите си пък учениците си помагат и дават насоки как да научат по-бързо учебния материал. В чатовете се изпращат различни тестове, домашни или забавни картинки, с които да си дадат стимул да седнат да учат, разказа един от зрелостниците пред „Монитор“. Той сподели, че в други чатове пък членуващите се оплакват за развоя на мачовете в Шампионска лига или се разбират за балната си вечер.

Не липсват и предположения за тема и автор на последния въпрос на матурата. „Вътрешна информация (на 90% сигурна) – авторът, който ще се падне на матурата по БЕЛ за сесия май – юни, ще бъде Атанас Далчев“, пише в пост един от учениците във Фейсбук групата „Матура 2019“. Останалите зрелостници пък се чудят тази секретна информация дали идва от ГДБОП, тайните служби, или пък някоя врачка е видяла на карти кой автор ще се падне на матурата.

Още в началото на годината фалшиви профили на писатели, „подсказващи“ кой от тях ще се падне на зрелостния изпит по български език и литература, заляха групата. Христо Ботев, Гео Милев, Димчо Дебелянов, Атанас Далчев упорито убеждаваха учениците, че именно те ще им се паднат на изпита следващата седмица. Последното предположение за тема и автор на последния въпрос на матурата идва от един от зрелостниците./monitor.bg

Предишна Майката на Есмер по-яка мацка от щерка си! Марина Омерова разбива интернет със снимки
Следваща ГЕРБ организира среща в Перник с с трима свои кандидати за ЕП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *