понеделник , 19 август 2019 г.
Начало / Извън Перник / Борисов се скара на актива: Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синята

Борисов се скара на актива: Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синята

сн. Монитор
сн. Монитор

Безпрецедентна половинчасова реч, в която разкритикува актива на ГЕРБ изнесе лидерът на партията и премиер Бойко Борисов.

Това се случи на Националната предизборна среща на формацията, на която в НДК се събраха партийното ръководство, народните представители, евродепутатите, кметовете, областните и общинските ръководители от ГЕРБ. В слово, продължило 39 минути, Борисов се скара на актива, тъй като подкрепата за формацията спада, обяви, че партията няма съпротивителни сили срещу нападките на опозицията и в частност на БСП и заяви: „Обичам ви, но това не е даденост“.

В речта си Борисов, а преди него и зам.-шефът на формацията, акцентираха над предстоящите местни избори и препоръчаха на структурите да започнат още отсега подготовката за тях. Истинската дясна партия се казва ГЕРБ, започна с изказването си Борисов и допълни: „Народът избор след избор ни даваше своето доверие….Направихме доста повече, отколкото една партия може да направи“, като изброи новите магистрали, метрото, градини и забавачки.  „Ако не бяхме завършили Южната дъга, София щеше да колабира., каза той и продължи: Въпросът е обаче защо нашата подкрепа намалява. Да, ще кажете, износваме се…. Факт е, че БСП с тези провалени политици ни доближава. Това ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синя. Дано сте разбрали. Хората отново ще ни подкрепят, ако сме си взели поука. Пише се на нас всяко петно.  Той се скара и на депутатите, и на министрите и кметовете на ГЕРБ за слабата активност да разясняват постиженията. И дори се закани на кметовете да не дава пари за санирането.

Борисов изтъкна, че от първото правителство на ГЕРБ само той и Томислав Дончев са останали представители в кабинета. „Депутати, кметове подменихме. Никога не сме имали по-ефективна борба с контрабандата“, каза той. По думите му обаче съпротивителната сила срещу критиките на опозицията, най-вече в лицето на БСП, я нямало. От депутатите най-често се явявал Тома Биков и в краен случай самият Цветанов, а другите трябвало да ги търсят. Лидерът на ГЕРБ разкритикува хората си и за това, че често пъти министри и депутати си прехвърлят топката, като министрите се надявали НС да оправи „глупостите в законопроектите“, които внасяли. Според него тези неща трябвало да се оправят още на ниво МС, а не да достигат в парламента, където е „гнездото с осите“. Защото така на Цветанов му се налагало с висш пилотаж да ги отстранява.

Фокусът на недоволството му обаче падна върху градоначалниците. Той обърна внимание, че срещу него е имало активна кампания относно санирането. „Изкараха от опозицията два блока и в публичното пространство излезе, че калпаво сме санирали. Ако е вярно, е чудовищно, а ако не е, защо си мълчите?“, каза Борисов. „Вие мислите, че всичко е лесно, но то не е? Знаете ли как се свива контрабанда от 34% на под 5%, за да има пари? Няма да пускам вече пари за саниране!“, заяви премиерът.

Той поръча структурите по места да си „прочистят къщичката“. По думите му никога не е имало по-ефективна борба с контрабандата, а все още се говори за корупция.

„Ако не си прочистите къщичките,  рано или късно то ще избие, дали в суджук или нещо друго“, нахока премиерът кметовете. И им заръча да са сред хората. „Всяка душа и човек трябва да чуем и да помогнем“, заяви Борисов и добави – „Трябва да поправим грешката“. По отношение на критиките от опозицията пък заръча: „Само като ги чуете и само до един час трябва да има реакция и ако има грешка да се поправи. Те ви избиват зъбите с някоя жълта новина, а вие се сгушвате и не им отговаряте“. Той разясни, че искат да ги съборят от власт и всичко останало, освен ГЕРБ и Обединени патриоти, представлявало голям риск. По думите му опонентите им само тичат и ако „намерят плочка крива – снимат от всички ъгли“.

Премиерът засегна и БГ председателството на ЕС, като изтъкна успеха на председателството. „Нас всички ни хвалят и ни благославят, че сме поставили акцента върху Западните Балкани. Това е българското председателство, не Борисовото, не герберското. Защо е тази омраза? От Париж до Берлин и от Белия дом до Москва казват колко добре сме се справили“, подчерта Борисов и продължи – Тихо и дипломатично сме подготвли и процедурите за газовия хъб „Балкан“. Успяваме да балансираме между всички интереси. Подготвяли сме се за всички сценарии след Брекзит“.

През юли и август ще се реши окончателно кои кметове и общинари ще бъдат издигнати. След местния вот пък през ноември и декември ще има нов анализ на свършеното.

Източник: Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *