събота , 21 септември 2019 г.
Начало / Извън Перник / Борисов поиска, ГЕРБ реши: Пълна подкрепа за ветото на Радев!

Борисов поиска, ГЕРБ реши: Пълна подкрепа за ветото на Радев!

сн. Wikiwand
сн. Wikiwand

Само няколко часа след като президентът Румен Радев наложи вето на поправките в Закона за приватизацията, депутатите от ГЕРБ обявиха, че ще го подкрепят в пленарна зала.

Решението на най-голямата парламентарна група беше обявено от шефа й Цветан Цветанов.

По-рано пък от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че премиерът и лидер на партията се е разпоредил депутатите му да изработят нова поправка в закона, така че да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна, каквито изразиха от БСП, а и от малкия коалиционен партньор в кабинета – НФСБ.
„Във връзка със спекулациите и тиражирането в публичното пространство, че има лобистки текстове, които обслужват определени икономически кръгове или бизнес лица мога да кажа категорично, че ГЕРБ никога и по никакъв повод не е обсъждал и приемал подобни текстове“, отсече днес Цветанов, който обясни, че вчера е имало заседание на групата с участието на Борисов.

Така че заради тези съмнения вчера се е стигнало до решението Даниел Кирилов като председател на правна комисия да разработи текстове, с които да се отменят всички законодателни предложения, внесени от депутати от ОП, които бяха приети в пленарна зала.

Става въпрос за искането на депутата от „Атака“ Николай Александров, внесено в последния момент между двете четения на закона в чл. 32 в: „Специфични задължения, пряко свързани с осъществявания от приватизираното дружество предмет на дейност, с изключение на задължението за запазване на седалището, предмета на дейност, за инвестиции и трудова заетост, не могат да бъдат вменени на купувача за повече от пет години“.

След Александров в последния възможен момент свое допълващо горния текст предложение внесе и Емил Димитров-Ревизоро (ВМРО), с което пък се въведе ретроактивно действие, т.е. важи и за вече сключени сделки: „Разпоредбата на чл. 32б-32в се прилага и за сключени приватизационни договори, по които към датата на влизане в сила на този закон няма непогасени плащания за неустойки за неизпълнени през първите пет години следприватизационни задължения“.

Преди да бъде окончателно обсъден закона в пленарна зала, двамата поискаха предложенията им да бъдат оттеглени, но това не се случи и те бяха приети.

Заради тези текстове вицето и лидер на НФСБ Валери Симеонов заплаши, че ще напусне коалицията, защото според него с тях се обслужват лобистки интереси.

Явно обаче всички тези поправки няма да видят бял свят, след като ГЕРБ подкрепи ветото на Радев и законът остане без промени. /dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *