сряда , 18 юли 2018 г.
Начало / Политика / Божидар Страхилов: Време е за промяна

Божидар Страхилов: Време е за промяна

bogidar-strahilov-tran-izbori

Божидар Илиев Страхилов е на 54 години. Роден в гр. Трън. Семеен с едно дете. Целият му житейски път е преминал в община Трън. Средното си образование завършва в ЕСПУ „Гео Милев“ в града. Висшето си образование получава във ВИФ „Георги Димитров“, като през това време е състезател в местния волейболен отбор. Седем години е преподавател по физическо възпитание в ТСА „Владо Тричков“, а след това продължава да работи в РПУ на МВР в Трън. Бил е инспектор в отряд криминална полиция. Завършва множество курсове за усъвършенстване на професионалната си подготовка, включително и такива за разкриване на икономически престъпления. От 2015 г. работи като началник отдел оперативно-издирвателна дейност в Гранична полиция.

– Г-н Страхилов, какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Трън? Какви са вашите приоритети в сферата на здравеопазването? 
– В последните десет години община Трън се управлява по начин, който задълбочава проблемите на хората, вместо да ги решава. В селата няма вода, улично осветление, през зимата до по-отдалечените населени места е почти невъзможно да се достигне без специализирана техника. А пътищата са осеяни с дупки и докато се спори дали са държавни или общински, появата на асфалтов път през землището на общината остава мираж за села като Ерул например.

Проблемите в здравеопазването също се задълбочиха, след като единствената болница в общината бе закрита преди почти осем години. За града и петдесет и едно села се грижат само една линейка и една аптека. Представете си, че линейката е в с. Филиповци и в същото време се получи сигнал за с. Долна Мелна, което е на повече от 30 километра. Лекарите няма да успеят да стигнат навреме. Ще направя всичко възможно в спешния център да бъде докарана поне още една линейка, която да покрива нуждите на населението. Подвижната аптека, която е необходима на жителите на общината, също е част от приоритетите ми. Ще работя за това такава аптека да влиза във всяко населено място поне веднъж седмично, за да могат възрастните хора да купуват своите лекарства на място, а не да пътуват до Трън.

– Един от основните проблеми на трънчани е безработицата. Какво ще направите, ако седнете на кметския стол, за да я преборите?
– За да останат младите хора в Трънско, е нужно да имат постоянна и сигурна работа. В община като Трън, ако местната администрация не започне разговори с потенциални инвеститори, няма кой да го направи, защото бизнесът в града е хванат в лапите на няколко души, които решават кой ще има препитание и кой не. Публично-частното партньорство е много важно, защото община Трън е място, на което може да се развие дървопреработвателна фабрика, туристическият бранш също има място в местната икономика. Естествено, инвеститорите не бива да бъдат оставяни да вършат каквото си искат, след като започнат да развиват бизнеса си тук. Едно от условията, които ще поставя пред тях, е производството им да не замърсява природата, защото само преди няколко месеца трънчани с основание не позволиха златодобивът да го направи.

– Заради кампанията срещу златодобива, Трън стана победител в гoдишнитe нaгpaди зa 2017 г. нa Бългapcкaта фoндaция „Биopaзнooбpaзиe“ в раздел „Kaмпaния нa гoдинaтa“. Какви са вашите идеи, за да се запази прекрасната природа в този край и за развитието на туризма?
– Искам да поздравя всички жители на община Трън за заслужената награда и за това, че казаха „Не!“ на златодобива в общината и по този начин не позволиха прекрасната природа на този край да се унищожи и водата в региона да бъде замърсена. Освен това искам да ги уверя, че ако бъда избран за кмет, категорично няма да позволя на територията на Трънската община да бъде развивана каквато и да е минна промишленост.

В своята програма съм заложил и приоритети за развитието на туризма. С екипа, с който работя, разработваме маршрути от по няколко дни за различни видове туризъм – религиозен, музеен, образователен, екологичен. Съвместната работа с хотелите, екоселищата и къщите за гости в общината и с туристически агенции от страната също е част от програмата ми. По този начин ще успеем да накараме туристите да остават за повече от един ден тук, в Трънско  и ще подпомогнем развитието на туристическия бранш в общината.
Трансграничното сътрудничество между България и Сърбия е важно за развитието на туризма от двете страни на границата. Отварянето на „Петачинци“ като пешеходен ГКПП също ще спомогне за това.

– Много от населените места в общината са без канализация. Нуждаят от благоустрояване и от ремонт на инфраструктурата. Как бихте решили тези проблеми?
– Съвместната работа с ВиК и работата по европейските проекти ще бележат началото на решаването на този проблем, който стои в почти всички трънски села. Съвместната работа с народните представители от БСП също ще спомогне за решаването му. Пример за това е общата ни среща с жителите на село Бохова от този понеделник. След като те обясниха, че водата в селото е негодна за пиене, Станислав Владимиров и Любомир Бонев се ангажираха заедно с директора на ВиК в Перник да намерят решение на проблема. През следващата седмица тримата ще бъдат в селото, за да намерят решение на проблема на място.
За решаването на останалите инфраструктурни проблеми, които се задълбочаваха през последните десет години, ще са нужни повече от две години, но при един добра направен бюджет нищо не е невъзможно. Осветлението в селата, зимното почистване, ремонтът на пътищата, почистването на канавките и други ще бъдат решени, само ако кметът на общината, кметовете на населени места, кметските наместници и Общинският съвет загърбят политическите си различия и работят за развитието на общината. Приоритет ще бъдат най-отдалечените населени места в общината, защото проблемите в тях са се натрупали най-много през годините.

– Защо жителите на Трън трябва да гласуват за вас? Какви качества трябва да притежава един кмет, за да му вярват хората?
– Лозунгът на кампанията на Инициативния комитет „Заедно за доброто на Трънско“ и БСП е „Промяната е възможна“. Време е да се промени управлението на общината. Време е жителите на града и селата да влязат в управлението на Трън. Това ще стане чрез създаването на реално работещи обществени консултативни съвети за икономическо развитие, здравеопазване, туризъм, образование и култура. Без значение от партийната принадлежност всички граждани, които желаят да участват в работата и развитието на общината, ще могат да се включат в тези обществени съвети. Тяхното мнение ще бъде чуто и дейностите на общинската администрация ще бъдат съобразени с желанията и очакванията на жителите на населените места в общината. Аз и екипът, с който работя, сме хора, които не искат да влязат в местната власт, за да се облагодетелстват от положението си, а за да решим или поне да започнем решаването на проблемите на жителите на този прекрасен край.
В началото на кампанията разговарях с кмета на община Ковачевци Васил Станимиров, който сподели част от своя опит в управлението и добави, че един кмет трябва да е пръв сред равни, слуга на хората, които са го избрали. Нито един гражданин – независимо от това какво отношение има към политическата сила, която е издигнала кмета на общината или какъв е проблемът му, не бива да остава неизслушан и без да се реши проблемът му. Бъди честен, ми каза той, не се съблазнявай от предложенията на някои хора за личното ти облагодетелстване.

– Какви са вашите послания към избирателите?
– Искам да заявя на всички жители на община Трън, че ако бъда избран за кмет, ще управлявам общината заедно с тях и заради тях. Разприте между различните политически и икономически групи в общината са ми чужди, аз съм човек на закона и никога няма да го наруша заради лично облагодетелстване. Време е да дадем почивка на хората, които управляваха общината през изминалите десет години и натрупаха солидно състояние от това. Време е да управляваме Трън прозрачно и в полза на хората. През изминалите две седмици от кампанията се срещнах със стотици трънчани и видях в очите им, че искат управлението на общината да бъде променено.
Трънчани, промяната е възможна с №12 в бюлетината на 8 октомври!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *