вторник , 23 юли 2019 г.
Начало / Извън Перник / Без забрана за пушене на наргиле на закрито. Но не и за лицата под 18 г.

Без забрана за пушене на наргиле на закрито. Но не и за лицата под 18 г.

Източник: ThinkStock/Getty Images
Източник: ThinkStock/Getty Images

Без забраната за пушене на наргилета, водни лули и подобни на закрито. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на поравките в закона за здравето, с което отхвърлиха първоначалната идея да се въведе такава пълна забрана.

Идеята за това бе на депутатите и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, които са вносители на предложенията. Първоначално текстовете бяха одобрени от парламента на първо четене, но на второ- в комисия и пленарна зала, бяха блокирани от ГЕРБ. Причината управляващите да отхвърлят това е, защото законопроектът няма необходимата нотификация от Европейската комисия, заради което, ако текстовете бъдат приети, страната ни може да бъде санкционирана, обясни шефката на здравната комисия Даниела Дариткова.

ОТ НФСБ обвиниха ГЕРБ в саботаж, като попитаха каква дали причината да не приемат закона е политическа или икономическа. Тъй като на първо четене депутатите приеха забрана за пушене на наргиле в закрити обществени места. Валери Симеонов каза, че е изключително неудовлетворен, защото не са приети всичките им текстове. Според него пушенето на наргиле се е превърнало в опасна мода, при която деца и ученици с одобрението на родителите провеждат рождени дни в наргиле барове, а никой не може да гарантира съдържанието на смесите за пушене.

Наред с това обаче депутатите приеха забрана за употреба на наргилета от лица до 18 години. Дариткова подчерта, че са увеличили и детайлизирали глобите, касаещи не само нарушителите на забраната за пушене в забранените места, но и тези, които са го допуснали. На този етап имало леко затруднение да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на тяхната територия.

Също така народните представители приеха, че дейността на общините по провеждане на политики в областта на здравната профилактика сред населението и на лекарите при предоставяне на медицинска помощ може да се подпомага от здравни медиатори. Изискванията към дейността на медиаторите ще се определя с наредба от министъра на здравеопазването./monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *