понеделник , 14 октомври 2019 г.
Начало / Общество / Барон Хенри Ван дер Кроон в Перник: Народ, който не познава традициите си е загубен. Вие ще пребъдете.

Барон Хенри Ван дер Кроон в Перник: Народ, който не познава традициите си е загубен. Вие ще пребъдете.

/отдясно наляво/  Общинските съветници от АБВ Петър Първанов, Александрина Костадинова и Снежанка Викторова
/отдясно наляво/ Общинските съветници от АБВ Петър Първанов – зам.-председател на ОбС, Александрина Костадинова и Снежанка Викторова

Ценно дарение от президента на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/, барон Хенри ван дер Кроон най-после ще бъде първата и най-богата колекция в бъдещия „Музей на маската”в Перник. Колекцията от медали, плакети, картини, купи и символи пътува за България. Това обяви самият Ван дер Кроон пред перничани и гостите на града от трибуната на площад”Кракра”.

Кралят на карнавалите и почетен гражданин на Перник барон Хенри ван дер Кроон е водил първите разговори за дарението с Росица Янакиева и още  през 2013 г. доставя  първата част от 148 медали и плакети от различни фестивали по света. Всичко това той прави на базата на устни договорки между него и тогавашния кмет на Перник-Росица Янакиева, с която бяха изградили много топли приятелски връзки.

Хенри ван дер Кроон
Хенри ван дер Кроон

По време на международния фестивал на маскарадните игри в Перник миналата година, Ван дер Кроон отново потвърди пред заместник председателя на Общинския съвет в Перник Петър Първанов желанието си да остави на града цялата своя колекция, събирана повече от 50 години по време на карнавалните му обиколки по цялата Земя.

Всички очакваме, че  дарението на Хенри ван дер Кроон, ще бъде изложено в бъдещия „Музей на маската”, каза тогава Петър Първанов и припомни, че музеят е включен  в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Перник. Надявам се това да стане по-скоро, за да може гостите и жителите на област Перник да имат достъп до това културно историческо  богатство, дарено на нас, не на друг народ или друг фестивален център.

Дотогава колекцията ще се съхранява в Регионалния исторически музей, поясни още Петър Първанов. Той напомни, че местният законодателен орган в Перник със свое решение от 2017 г. упълномощи кмета Вяра Церовска,  председателя Иво Савов и Александрина Костадинова-общински съветник от  ПП АБВ и дъщеря на Росица Янакиева да предприемат действията по приемането на завещанието на Ван дер Кроон и юридическото му оформяне. Това вече е факт и цялата колекция на президента на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Хенри ван дер Кроон е тръгнала към Перник.Това бе потвърдено от самият барон, който казва за себе си, че обича България заради Перник.

За 20-та поредна година той е гост на международния фестивал на маскарадните игри и обяви, че европейският Перник е зимният Рио де Жанейро. Атмосферата е неповторима и ще идвам тук докато съм жив, сподели още краля на карнавалите. И добави: ”Културата и традициите са основното лице на един народ. Вие ги имате и те са уникални. Народ,който не познава традициите си е загубен. Вие ще пребъдете”.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *