сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Култура и образование / Артисти от софийската опера обличат сурвакарски маски и костюми от Пернишко

Артисти от софийската опера обличат сурвакарски маски и костюми от Пернишко

chap7911_2-1
Артисти от софийската опера обличат сурвакарски маски и костюми от Пернишко. Автентичните кожени облекла и страховитите ликове от кв. „Бела вода“, селата Кралев дол, Ярджиловци, Долна Секирна и от други кътчета на Пернишко са вплетени в спектакъл на Софийската опера и балет и ще бъдат част от операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. Премиерното представление ще бъде на  22 март от 19 часа.
Идеята за включването на сурвакарските костюми е на директора на операта акад. Пламен Карталовидва и идва след гостуването му по време на народния обичай Сурова и фестивала „Сурва“ в Перник тази година. Покана за гостуването му бе отправена лично от кмета на Община Перник Вяра Церовска, а академикът не крие благодарността си за сърдечното гостоприемство и приятните емоции.
„Операта „Янините девет братя” от Любомир Пипков е истинска народна музикална драма. И една от картините ще вгради сътворяването на древността към съвремието. Това е едно необичайно представление. В него е вкаран целият  български народен и естествен дух от миналото към съвремието. Много отдавна изследвам тази традиция и точно тук, в този край намирам вдъхновение и бъдещо послание в моя спектакъл“, разкри акад. Карталов по време на гостуването си в Перник.
chap7889_2-1 chap7848_2-1 chap7830_2-1 chap7810_2-1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *