Начало / Култура и образование / Ансамбълът за народни песни и танци „Граовска младост“ чества 60 години

Ансамбълът за народни песни и танци „Граовска младост“ чества 60 години

ANPT Graovska mladost

Ансамбълът за народни танци и песни „Граовска младост“ към общинския комплекс „Дворец на културата“ в Перник чества 60 години от създаването си. Тържеството ще се състои на 15 март, петък, от 18.00 ч. в Големия салон  на  Двореца на културата.

Ансамбълът е създаден през 1959 година и заема достойно място в българската култура. Представял се е на много републикански конкурси и фестивали в страната, като е завоювал множество призове и награди. В Ансамбъла членуват над 100 любители – изпълнители на народни песни и танци от различни възрастови групи.

Гостуванията на „Граовска младост“ в редица престижни фолклорни фестивали в Европа и Америка са утвърдили неговото име в страни като Португалия, където печели “Диплом на честта” и златен медал, Франция, Унгария, Белгия, Германия, Полша, Югославия, Русия, Турция, Италия, Канада, Сърбия, Македония, Босна, Черна гора, Швейцария. Несъмнено това е мерило за високи художествени постижения.

В програмата на ансамбъла основен дял заемат живите и темпераментни песни и танци от шопския регион, чиито представители сме, застъпени са танците и песните от всички етнографски области в страната.

Ансамбълът има професионален оркестър за народна музика, като всички музиканти в него са виртуозни изпълнители, завършили музикални академии, а танцовото и песенното изкуство е представено с много артистичност и жизненост. Със своите темпераментни изпълнения танцьорите и певците взривяват публиката и доставят наслада на зрителите си.

Разнообразието на българските фолклорни ритми, елегантните изпълнения, богатият народностен колорит на костюмите, богатия регистър от самобитни гласове – това е визитната картичка на Ансамбъл “Граовска младост”.

Танцовият състав се ражда в далечната 1959 година, а негов ръководител е Димитър Ненчев. Три години по-късно започва да функционира и хор, чийто диригент е Иван Тончев. През 1979 г. ръководител на хора става Борис Миланов. По това време танцовият състав е под ръководството на обичания Йордан Божилов. Днес главен художествен ръководител на АНПТ “Граовска младост” е Кирил Методиев, хореограф е Тодор Тодоров, диригент на Народния оркестър – Венцислав Андонов /гайда/, а ръководител на народния хор е Силвия Ванчева.

През годините като ръководители на формациите в Ансамбъла са били Кирил Методиев, Татяна Тончева, Живка Бърнева и хореографите Иван Ангелов, Росен Антонов.

Днес главен художествен ръководител на АНПТ “Граовска младост” е Венцислав Андонов, хореограф е Тодор Тодоров, ръководител  на Народния оркестър – Венцислав Андонов /гайда/, а ръководител на вокалното студио е Силвия Симеонова.

Гости на Ансамбъла са били известни хореографи – преподаватели в Националното хореографско училище, художественият ръководител и хореограф на ансабъл „Чинари”, Христо Димитров – създател и продуцент на ансамбъл „Българе”; Емил Генов – художествен ръководител на студентски ансамбъл „Зорница” – София  и  др.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *