неделя , 15 септември 2019 г.
Начало / Извън Перник / Акция „Кърлеж“ в цялата страна заради бум на ухапани

Акция „Кърлеж“ в цялата страна заради бум на ухапани

 

сн. Монитор

Общините в страната започват извънредна акция „Кърлеж“ заради бума на ухапани, пише „Монитор“. Извънредно пръскане срещу кърлежи започна в София от 10 юни. Обикновено това се извършва два пъти в сезона, но сега се налага заради повишената им популация. Това съобщи завеждащата отдел „Паразитология и ДДД“ в Столичната регионална здравна инспекция Цезарина Илиева. Първото от тях е през април-май, а второто в началото на септември.

Предстоящата операция започва най-напред от гробищните паркове, тъй като следващата събота е Задушница и се очаква на гробовете на близките си да отидат много хора, допълни Илиева, която по специалност е биолог и микробиолог. Експертът поясни, че завишено множене на гадинките има на всеки три-четири години, най-вече в топли месеци с чести валежи.

В горещините кърлежите се крият в почвата и не изпълзяват в тревите. По всяко време може да бъде направено извънредно пръскане по сигнал на граждани. Достатъчно е за това да се обадят на горещия телефон на общината, каза още Цезарина Илиева.

От 200 до 500 лева е глобата за районно кметство, ако пропусне да организира пръскането срещу гадините. Тази година Столичната РЗИ е наложила санкция само на една районна администрация.

„В България са разпространени кърлежи, принадлежащи основно на родовете – Ixodes (I. ricinus, I. canisuga, I. hexagonus), Hyalomma (H. anatolicum anatolicum, H. marginatum marginatum), Dermacentor marginatus, Haemophysalis (H. leachi, H. parva, H. punctata), Rhipicephalus (R. bursa, R. sanguineus) и Boophilus annulatus. Ixodes Ricinus са най-често срещаните у нас, като паразитират по овце, крави, едри домашни и горски животни. Развиват се за 2-3 години. Ларвите и нимфите паразитират по дребни гризачи и животни. Пренасят лаймска болест (лаймска борелиоза), кърлежов енцефалит, туларимия и др. Rhipicephalus sanguineus (кафяв кучешки кърлеж) паразитира по кучета, котки, дребни животни и хора. Развива се по-бързо и до четири месеца може да стане възрастен. Преносител е на марсилска треска пироплазмоза по кучетата и др. Rhipicephalus bursa е кърлеж, паразитиращ по говеда, овце, коне, кози и рядко върху кучета и дребни животни“, обясняват още от ДДД. Този вид пренася бабезиоза, анаплазмоза, тейлериоза, пироплазмоза, бруцелоза и др. Проблемът с нашествието на кърлежи е много актуален и значим. Ухапването им може да причини сериозни здравословни проблеми, предупреждават специалистите.

Дъждовете и влажното време са идеални условие не само за кърлежите, но и за досадните комари. Ухапването от комари почти винаги предизвиква реакция на организма, изразяваща се в зачервяване на кожата и силен сърбеж на ухапаното място. Понякога при по-чувствителни организми като следствие от разчесването могат да се получат подуване, рани, инфекции, повишена температура, нарушения в кръвното налягане, стомашни проблеми, сърцебиене, астматични кризи.

„През хоботчето на комара, чрез остатъци от кръвта на предишни ухапани, могат да се пренесат някои заболявания, като малария, жълтеница, тропическа треска, зика и др. Обработките се извършват със студен или топъл аерозол, в зависимост от зоната за третиране, при подходящо време. Използват се високоефективни препарати, осигуряващи максимални резултати по унищожаване на комарите и техните ларви“, обясняват още от ДДД.

По 10 на ден в болница за вадене на гадинка

По 10 човека на ден приема спешното отделение на Университетската болница „Света Анна“ в София за вадене на кърлежи, съобщи нейният говорител Антон Луков. За месец бройката е около 300 човека, в най-добрия случай са 150, допълни той.

Трима бяха пациентите за същата манипулация в „Пирогов“ само до обяд в петък.

Между 30 и 40 лева струва тя в различните лечебни заведения в столицата. Причината е, че манипулацията не се смята за спешно състояние и се прави от личните лекари.

Кърлежите разнасят опасната инфекция лаймска болест, която ако не се лекува, може да завърши фатално. Осем са регистрираните случаи на заразата за последните две седмици в страната, показва справка на Националния център за заразни и паразитни болести.

От началото на годината към момента те са общо 78 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 125 случая./monitor.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *