понеделник , 20 май 2019 г.
Начало / Uncategorized / Абитуриентите от област Перник станаха част от значима инициатива за Словото

Абитуриентите от област Перник станаха част от значима инициатива за Словото

dsc_0845

„Словото, наречено живо” е инициатива на областния управител Ирена Соколова, която събра в навечерието на 24 май – Деня на славянската писменост и култура, зрелостници, духовници и деятели на изкуството и науката.

Тематиката на събитието, състояло се в Художествената галерия „Любен Гайдаров”, бе свързана със Словото, буквите, езика и българските ценности като фундаменти на националното и световно културно многообразие.

„Словото, езикът, думите, българската азбука и посланията, които предаваме чрез тях, са тема, която ни събира през май, когато вие, зрелостници, увенчавате с успешен край един начален етап от своя живот и когато прославяме делото на светците създатели на българската азбука Кирил и Методий. Трябва да имаме съзнание за езика като Слово и за Словото като Бог, който твори. Нека поговорим най-напред с думи за думите, които знаем, за своя език и за посланията, които отправяме чрез него, защото днес имаме лесни и светкавични комуникации на глобално равнище, но и непреодолими затруднения при общуването в близък план. Даваме ли си сметка за силата, с която ни поразяват думите и можем ли да осъзнаваме и управляваме речта си, да я изпълваме със сила и дълбочина?”, каза Соколова в началото на форума.

dsc_0873

Зрелостници от област Перник се срещнаха с интересни гост-лектори, които губернаторът специално бе поканила за повода. Сред тях бяха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български Патриах Неофит, д-р Вениамин Пеев – богослов и доктор по философия (НБУ), Теодоси Теодосиев (Тео) – дългогодишен преподавател по физика и ръководител на специализирана школа и Красимир Андреев – графичен дизайнер и преподавател в НХА.

dsc_0929-01

Младите хора с интерес изслушаха тяхното виждане за измеренията на устното и писаното словото в религията, в науката, във всекидневните житейски решения и избори, които всеки човек прави в своя живот.

Специалните гости дадоха своя опит на дванадесетокласниците да продължават да се самоусъвършенстват, да не губят своята мотивация и да използват Словото като начин за разпространяване на доброто и отправяне на достойни житейски позиции и отправяне на градивни критики.

Теодоси Теодосиев – Тео разви темата, че дефилирайки на 24 май, извършваме свещенодействие и почитаме буквите, които са свещени и допълни, че най-висшата ценност за човек е търпението, а най-големият му порок – гордостта.

1557846261676_dsc_0878

Д-р Вениамин Пеев се обърна към младата аудитория от позицията на преподавател и родител: “Заслужава си да бъдете добри хора. Добротата изисква много малко – само да отглеждате любов в себе си към хората около вас!”.

Епископ Поликарп говори за словото с главно “С”: “Христос и словото Божие дават насоки на всеки един човек, като едни от тези насоки, изработени като добродетели са вярата, надеждата и любовта. Стъпил върху тях, той може само да надгражда. Кирил и Методий са канонизирани за светци, защото са извършили свещенодействие създавайки буквите, с които е преведено Божието слово на език, разбираем от славянския род”.

1557846258763_dsc_0891-01

Зрелостниците получиха специален подарък – тениска с печат „Словото, наречено живо” – подарък от областния управител.

Присъстващите имаха възможността да разгледат и подредената изложба Българската художествена школа в шрифтовото изкуство” на Националната художествена галерия, която също гостува в града ни по покана на Соколова и може а бъде разгледана до 24 май включително.

dsc_0919 dsc_0914 dsc_0888 dsc_0850 dsc_0769 dsc_0836 1557846261676_dsc_0878 1557846258763_dsc_0891-01

Предишна Перник се включва в Нощта на литературата
Следваща Ето го баровският дом на Коко Каменаров и Радина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *