сряда , 23 януари 2019 г.
Начало / Политика / АБВ: Три години без най-успешния градоначалник на Перник – Росица Янакиева

АБВ: Три години без най-успешния градоначалник на Перник – Росица Янакиева

rosica-yanakieva-3

Изминаха три години от кончината на Росица Янакиева. Жителите на община Перник си я спомнят и продължават да  говорят за нея като най-добрия кмет на Перник след 1989 година, припомниха от централата на партия АБВ в Перник.

Янакиева беше два мандата кмет на Перник, депутат от БСП, ПП АБВ и заместник председател на Народното събрание.

Родена е на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършва химия в СУ “Климент Охридски”. Започва кариерата си като технолог в “Пектин”. Била е директор на Окръжния младежки дом и енергетик на цех в пернишката “Топлофикация”. От 1995 до 2005 г. е кмет на кметство “Изток”.По това време източния квартал на Перник се превърна в  най-красивото място за живеене в общината и привлекателен център за младежите.

През 2007 година БСП я издига за кандидат-кмет на Перник и Янакиева печели изборите. През октомври 2011 година тя за втори път става кмет на Перник след балотаж и спечелени 52.94% от гласовете. Тогава за нея гласуват не само левите ,но и десните избиратели.

Янакиева бе един от най-успешните местни градоначалници в съвременна България. За това говорят многото отличия, които Община Перник е получила по времето на нейното управление. През 2013 година – награда за най-много спечелени проекти от Общината. Същата година Янакиева взе и голямата награда за общинар-реформатор на Националното сдружение на общините в България. По същото време Община Перник получи и Европейски етикет за добро управление, което още веднъж затвърди признанието за Росица Янакиева като успешен, демократичен и амбициозен кмет.

rosica-yanakieva-1

Росица Янакиева бе дама с  желязна воля, принципна и честна в отношенията си към хората и към перничани. Нейната кауза бе Перник и добруването на перничани. Живееше с проблемите на  гражданите и ги съпреживяваше, спомнят си нейни близки. Приживе казваше, че градът винаги ще бъде част от живота й. Нейна е заслугата след земетресението през 2012 г. Перник да продължи напред в своя ритъм.Тя не позволи да спре животът в този град, споделят нейни приятели.

„Росица Янакиева ще остане в новата история на Перник като една от най- светлите личности, символ на промяната с иновативен подход и мислене”, казват от областното ръководство на ПП АБВ.

За най-близките си Росица Янакиева ще остане завинаги в сърцата им като любяща майка,съпруга и баба.

rosica-yanakieva-2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *