неделя , 18 ноември 2018 г.
Начало / Политика / АБВ: Страната ни има нужда от 4 или 5 региона и най-много девет области

АБВ: Страната ни има нужда от 4 или 5 региона и най-много девет области

preskonferenciq-1

Централизираното управление на държавата мачка общините и ги прави зависими. Целта е ръководствата им да са дълбоко наведени и предано усмихнати с услужливо разтворени шепи, чакащи да им се реши, например, въпроса по определен проект – за асфалтиране на някоя улица или за изграждане на спортна площадка и какво ли не друго. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков. Той посочи, че към момента в държавата има действащи 147 общински наредби, с които без законово основание са регламентирани различни местни такси с цел пълнене на държавната хазна, за което има и сигнал от страна на прокуратурата.

„Най-накрая България трябва да отговори на писмените настоявания на ПАСЕ за въвеждането на второ ниво на местното самоуправление. Т.е. да има избор на регионален съвет, който да борави с финансовите ресурси на регионите – собствени и привлечени и да ги разпределя по общините. Трябва да има и избор на регионален управител. Това не само ще реши въпроса с изборното второ ниво на местно самоуправление, но преди всички ще е инструмент за препятстване на грубите политически намеси на централното правителство, без значение чие е то“, обяви Петков.

Членът на ИБ на АБВ Иван Аспарухов представи данни, според които единствената икономическа структура, която може да осигури икономически растеж това е региона, който властите в България все още упорито отказват да въведат. „Към 2018 г. в България областите са 28, а общините 265, като само в 9 общини има население над 100 хил. души. 124 общини са с население до 20 хил. души, 67 общини в България са с население под 6000 души. Това значи, че съгласно изискването на закона, те са извън функционалност“, заяви още той.

Думите му допълни председателят на АБВ Румен Петков, според когото ситуацията е изключително притеснителна и предвид факта, че в тези неотговарящи на законовите изисквания общини се провеждат съвсем редовни местни избори.

Очевидно е, че в България не може да има повече от 4 или 5 региона. Повече от девет области не са необходими, за да гарантират административното обслужване на жителите на страната. Така че едно ново райониране, което да позволи избора на второто ниво на местно самоуправление, в което да има регионални нива с регионални управители и 9 области би облекчило бюджета за обслужване на държавната администрация и второ – би ограничило политическото влияние“, заяви Румен Петков. И допълни, че предложенията на АБВ са за начало на една дискусия по проблемите на местното самоуправление, които ще бъдат обсъдени с представители на Националното сдружение на общините, Сдружението на кметовете на кметства, Сдружението на представителите на общинските съвети в България, Сдружението на общините от планинските и полупланински райони и др.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *