понеделник , 20 май 2019 г.
Начало / Политика / АБВ предлага пакет от незабавни мерки за подобряване на работата на МВР. От партията настояват за оставката на вътрешния министър Валентин Радев

АБВ предлага пакет от незабавни мерки за подобряване на работата на МВР. От партията настояват за оставката на вътрешния министър Валентин Радев

preskonferenciq-08-06-2018

АБВ предлага пакет от незабавни мерки за подобряване на работата на МВР. От партията продължават да настояват за оставката на вътрешния министър Валентин Радев, заради очевидната му неспособност да се справя с проблемите в повереното му ведомство и бездействието му по отношение на необходимостта от спешни мерки за преодоляването на проблемите в РУ Ботевград, където преди дни бе извършено и поредното знаково престъпление, разтърсило българската общественост.

 

„Не може управляващите да обещават във всяко село полицай, а в Ботевград полицейското управление в продължение на няколко години да е разполовено и заради липса на личен състав да е доведено до неспособност да изпълнява елементарни правоохранителни функции. На практика там има няколко полицейски автомобила, но само един може да бъде ползван за патрулно-постова дейност. Тук имаме демонстративно нежелание от страна на вътрешния министър да се реши този въпрос. При положение, че неговият зам.-министър господин Балабанов още преди време му е предложил поне два варианта. При тази неспособност на вътрешния министър да решава тези въпроси, Ботевград се възприема от престъпния контингент там като зона, свободна от полиция“, посочи лидерът на АБВ Румен Петков.

 

 

Според Константин Проданов, член на НС на АБВ, партията е провеждала множество консултации по темата с представителите на местната власт, но въпреки общите усилия проблемите със сигурността на Ботевград са останали неразрешени. „Преди време още сме алармирали за проблема на най-високо ниво в МВР и беше поет ангажимент, че той ще бъде решен. Няколко месеца по-късно, както се вижда, нищо не е решено. Напротив, проблемите се задълбочават. В тази община нормалните хора страдат от това неглижиране на проблема им всеки ден“.

 

Във връзка с темата, председателят на АБВ Румен Петков заяви, че случая с РУ Ботевград не е изолиран пример, затова, по думите му, е необходимо предприемането на серия от мерки за гарантиране на способността на МВР да извършва правоохранителната си дейност и да гарантира сигурността на гражданите на България. „Това са пет стъпки, които ръководството на МВР много забави във времето, но сега вече трябва да предприеме незабавно. Първо, незабавни мерки за преодоляване на недокомплекта в МВР, който възлиза на около 3500 полицаи. Второ, предлагаме специален акцент в подбора, подготовката и преподготовката на личния състав на вътрешното ведомство и много по-засилено място и роля на Академията на МВР и на системата за подготовка и преподготовка по време на работния цикъл.

 

Третото наше предложение е, анализ и адекватно разположение на състава на Министерството на вътрешните работи. През 2007 година започна такъв процес по анализ на разположението на състава на МВР и преразпределението му според адекватните нужди в страната, но за съжаление, по една или друга причина, този процес не беше завършен и реализиран. В резултат, днес разположението на състава не е по-различно от това, което бе заварено през далечната 1989 г. Т.е. живите сили на МВР не се преразпределят така, както диктува криминогенната обстановка.

 

Друго наше предложение е предприемането на спешни мерки по ангажирането на сътрудници и агентурна мрежа, за които има основание да твърдя, че в момента са сведени до минимум и то много под критичния. Не на последно място трябва да се работи за мотивацията на служителите и обществото. Защото случаят в Ботевград например показа, че обществото не е мотивирано, информационно и логистично, да подкрепя правоохранителната система на страната ни. Що се отнася до служителите – мотивацията им далеч не е свързана само със заплащането, тя е свързана с осигуряването на материално-техническа база, въоръжаване, атмосфера на работа.

 

И когато министърът на вътрешните работи, след няколкомесечни протести на полицаите, излиза и казва, че не вижда основание да им се вдигат заплатите, а няколко месеца по-късно министър-председателят заявява, че ще се увеличи заплатата на служителите, тогава те разбират, че техният министър всъщност не ги обича.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *