събота , 24 август 2019 г.
Начало / Политика / АБВ: Отменена е незаконосъобразна заповед на кмета на Ковачевци за изземването на масивна сграда от кооперация „Родина“ в с. Косача

АБВ: Отменена е незаконосъобразна заповед на кмета на Ковачевци за изземването на масивна сграда от кооперация „Родина“ в с. Косача

p1660906

Отменена като незаконосъобразна е заповед на кмета на община Ковачевци за изземване на масивна жилищна сграда от потребителната кооперация „Родина“ в село Косача в полза на Общината. Това обяви на пресконференция общинският председател на партия АБВ Лъчезар Никифоров в присъствието на лидера на политическата формация Румен Петков и областният председател Петър Първанов.

В сградата се помещават кръчма, магазин, репетиционна на местното читалище и др. В кметската заповед от 25 януари 2018 г. с доста остър език е даден срок за опразването на имота, като разходите за това трябваше да са за сметка на ПК „Родина“, разказа Никифоров.

След предприети съдебни мерки от областното ръководство на  АБВ съвместно с Окръжния кооперативен съюз, Административният съд в Перник отменя заповедта като незаконосъобразна. Има и издаден изпълнителен лист срещу Община Ковачевци, която трябва да заплати съдебните разходи по делото.

Смисълът на  това упражнение беше налагането чрез административна принуда на  членове е симпатизанти на АБВ в Косача, елиминирането на общественото мнение и изолирането на хората от обществени места, където могат да общуват, твърди Лъчезар Никифоров.  Според него, напоследък, чрез подобни мерки, някои хора от определени среди се опитват да ограничават влиянието на АБВ и ролята й на социална партия.

Лидерът на АБВ Румен Петков окачестви кметските действия като груба разправа и грозен акт. „Не е добър знак за БСП в региона да посяга върху кооперативното движение, което е  с повече от 120-годишна история“, смята той. В Косача кооперацията е един от малкото гаранти за стоки от първа необходимост за населението, каза Петков.

Има още няколко заведени дела срещу община Ковачевци срещу нейни инвестиционни намерения, посочи още той. На първа инстанция е отменено едно от тях – изграждането на огромен обор по европейска програма в с. Косача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *