сряда , 21 август 2019 г.
Начало / Политика / АБВ настоява държавата да създаде ново самостоятелно звено за бедствията и авариите, пряко подчинено на Министерския съвет

АБВ настоява държавата да създаде ново самостоятелно звено за бедствията и авариите, пряко подчинено на Министерския съвет

abv-r-petkov

ПП АБВ настоява държавата да създаде ново самостоятелно звено, пряко подчинено на Министерския съвет, което да се бори с бедствията и авариите. Това заяви по време на пресконференция председателят на партията Румен Петков. Той бе категоричен, че след 2009 година в България, на практика, структурите за защита на населението са оставени на произвола на съдбата и са частично или напълно разсипани. „Ние считаме за грешка закриването на Министерството на бедствията и авариите през 2009 г. Резултатът е практическата ликвидация на „Гражданска защита“. Освобождаване на основния ръководен и експертен състав.

Над 800 души от всички 1300 работещи в системата са освободени. Експертизата е сведена до минимум, а възможността за подготовка и преподготовка на общинските администрации е занулена. Ликвидирани са 23 от общо 31 отряда на „Гражданска защита“. По същество са ликвидирани и отрядите на алпинистите и на леководолазите и сега, когато имаме стихия, бедствие, авария хората се събират на някакъв хаотичен принцип. Също така не се води подготовка на такива отряди – както в средносрочен, така и в дългосрочен план. Практически ликвидиран е и експертният състав, който осъществява дейностите и координацията по превенцията и риска. От 600 души за страната, са останали под 100.

Всичко изредено до тук е катастрофално от гледна точка на способностите на държавата да води политика на превенция“, заяви Петков. Според него освен ново звено за борба с бедствията и авариите, държавата трябва да възстанови и Националния учебен център по гражданска защита в Монтана, като към него да се структурират веднага филиали в шестте района за планиране.

„Много е важно в този порядък на възстановяване и изграждане на институционални инструменти да се създаде високоефективна система за доброволни формирования“, завърши Петков.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *